EEN GEZONDE TUINDERIJ & ONTMOETINGSPLEK

De oude perenboomgaard op landgoed Linschoten hebben we omgetoverd tot een biodivers en eetbaar landschap met een tuinderij: De Proeftuin van Linschoten. Hier telen we met respect voor de natuur, biologisch en kleinschalig. Het is ons doel om een gezellige community te creëren waarbij we mens, natuur en landbouw weer met elkaar te verbinden. 

De Proeftuin is een oase van rust, met een grote variatie aan seizoensgroenten, (klein) fruit, kruiden en (eetbare)bloemen. Je kunt hier weer zien hoe groente wordt geteeld en geoogst.

Wij zijn weliswaar niet biologisch gecertificeerd, maar we telen volgens veel strengere agro-ecologische principes. We werken samen met de seizoenen en de natuur.

In De Proeftuin kun je wandelen, kijken, bij mooi weer koffie en thee drinken, elkaar ontmoeten in een prachtige glazen kas en overnachten in een eco-lodge.


BODEM & BIODIVERSITEIT

Onze werkwijze gaat veel verder dan geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruiken. Belangrijker nog is namelijk, dat we zorg dragen voor bodemvruchtbaarheid en het bodemleven en de biodiversiteit boven en onder de grond. 

Hierdoor brengen we gezonde sterke planten groot en werken we aan een natuurlijke plaagbeheersing. Dit doen we door: vaste teeltbedden, minimale grondbewerking, vruchtwisseling, veel plantaardige compost en kleine hoeveelheden (biologische) dierlijke mest.

Er groeien veel (inheemse) bloemen en kruiden op de tuin, er is een gevarieerde windsingel van inheemse bomen en struiken, bijenkasten, schapen (zij eten gras en onkruid dat we niet in de groentebedden willen hebben) en er zijn heel veel vogelnestkastjes die dit seizoen al druk bezet werden.

Al het zaad, plantgoed en compost dat we gebruiken is biologisch gecertificeerd. Vind je dit interessant?  Vraag het ons gerust, we vertellen er graag nog veel meer over dan in dit stukje tekst past!

GROENTE-ABONNEMENT

De Proeftuin heeft zich in korte tijd ontpopt tot een prachtige en gezonde tuinderij en geeft aan alle oogstdeelnemers van mei tot en met oktober wekelijks een kraakvers groentepakket.

Als oogst lid steun je de doelen van De Proeftuin en draag je zo bij aan meer biodiversiteit, aan een lokale, natuurlijke groenteteelt én aan een evenwichtig ecosysteem.

Wij als tuinders vormen samen met vrijwilligers (van over de hele wereld), vrienden en oogstleden een bijzondere ‘community’, waarin iedere voorbijganger of geïnteresseerde van harte welkom is en met open armen wordt ontvangen. De Proeftuin is een gezellige plek waar weer verbinding is ontstaan tussen tuinder, mensen, landbouw en natuur. 

GEMEENSCHAPSZIN & INNOVATIE 

Onze passie werkt aanstekelijk! We merken dat we op onze eigenzinnige manier steeds meer mensen inspireren tot het maken van bewustere keuzes op het gebied van voeding, omgang met de natuur en duurzaamheid.

De Proeftuin van Linschoten  is aangemerkt als een innoverend Europees LEADER project voor de ontwikkeling van het platteland. Zij wordt daarom financieel mede mogelijk gemaakt doorsteun vanuit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO), en bijdragen van de Agenda Vitaal Platteland (AVP) en de Voedselagenda, beide initiatieven van de provincie Utrecht. 

WIE WIJ ZIJN?

We zijn een team van 4 vrouwen. Met elkaar willen wij mensen inspireren en positieve energie geven, zowel fysiek als mentaal. Samen én met alle mensen die zich tot het project aangetrokken voelen, maken wij De Proeftuin steeds mooier, en daarmee ook een stukje van de wereld om ons heen!

Kom langs, ervaar de schoonheid van De Proeftuin en maak kennis met ons: gedreven, onafhankelijke, stoere vrouwen. 

Wij zaaien allemaal op onze eigen unieke manier geluk!


Using Format