EEN GEZONDE GROENTETUIN & ONTMOETINGSPLEK
De oude perenboomgaard op landgoed Linschoten hebben we omgetoverd tot een biodivers en eetbaar landschap met een groentetuin: De Proeftuin van Linschoten. Hier telen we met respect voor de natuur, duurzaam en kleinschalig. Het is onze missie om groente te telen op een manier die niet alleen duurzaam is voor het milieu, maar ook sociale en economische winst oplevert met o.a. een eerlijk loon voor de tuinders die deze gezonde groenteteelt mogelijk maken.
De Proeftuin is een oase van rust, met een grote variatie aan seizoensgroenten, peren, kruiden en (eetbare)bloemen. Je kunt hier weer zien hoe groente wordt geteeld en geoogst.
In De Proeftuin kun je wandelen, kijken, bij mooi weer koffie en thee drinken, elkaar ontmoeten in een prachtige glazen kas en overnachten in een eco-lodge. Maar je kunt ook meehelpen als vrijwilliger.
BODEM & BIODIVERSITEIT
Wij zijn weliswaar niet biologisch gecertificeerd, maar onze werkwijze gaat veel verder dan 'geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruiken'. Belangrijker nog is namelijk, dat we zorg dragen voor bodemvruchtbaarheid en het bodemleven en de biodiversiteit boven en onder de grond. We werken samen met de seizoenen en de natuur.
Hierdoor brengen we gezonde sterke planten groot en werken we aan een natuurlijke plaagbeheersing. Dit doen we door: vaste teeltbedden, minimale grondbewerking, vruchtwisseling en veel plantaardige compost.
Er groeien veel (inheemse) bloemen en kruiden op de tuin, er is een gevarieerde windsingel van inheemse bomen en struiken, bijenkasten, schapen (zij eten gras en onkruid dat we niet in de groentebedden willen hebben) en er zijn heel veel vogelnestkastjes die in het voorjaar druk bezet worden.
Vind je dit interessant? Vraag het ons gerust, we vertellen er graag nog veel meer over dan in dit stukje tekst past! Óf volg 1 of meerdere moestuin-workshops bij ons.
ALS GROENTE-ABONNEE DEEL JE MEE IN DE OOGST
Ons afzetmodel is georganiseerd volgens het principe van Community Supported Agriculture (CSA), in het Nederlands : gemeenschapslandbouw.
En wij doen dit samen met jou als abonnee.
Als abonnee draag je bij aan natuur-inclusieve landbouw bij jou om de hoek, aan meer biodiversiteit, een evenwichtig ecosysteem én een duurzaam voedselsysteem.
Met jouw abonnementsgeld kunnen wij de nodige investeringen doen voor bijvoorbeeld zaden, plantgoed, extra compost, gereedschappen en reparaties, maar krijgen de tuinders ook een eerlijk loon.
HOE WERKT EEN GROENTE-ABONNEMENT?
Wil je groente-abonnee worden? Dan kun je je via deze website inschrijven voor een abonnement.
Tijdens het oogstseizoen oogst je zelf wekelijks je eigen groente van de tuin.
Iedere dinsdag ontvang je onze nieuwsbrief met tuinweetjes en een overzicht van de oogst van die week.
Als je op de tuin komt vind je bij de groentebedden waar geoogst kan worden vlaggetjes.
Er is (vrijwel) altijd een tuinder of iemand anders die jou kan helpen of iets kan uitleggen en bij de te oogsten gewassen staan bordjes met oogstinstructies. Erg leuk, heel ontspannend en niet ingewikkeld!
HOEVEEL GROENTE KRIJG JE ALS ABONNEE?
Van mei tot 1 december, gedurende 30 weken, streven wij naar een gevarieerd groente-aanbod met de bekende soorten zoals bietjes, spinazie, venkel en andijvie, maar ook met verrassingen zoals groenlof, Nieuw-Zeelandse spinazie en palmkool. Gemiddeld kun je 6-10 groenten per week oogsten en dit is genoeg voor 1 à 2 personen, voor 5 dagen per week.
In het voor- en naseizoen zullen wij veelal de hoeveelheden per te oogsten gewas aangeven. We streven er naar dat je ook in deze periodes 5 à 6 groente per week kunt oogsten.
Naast 'hoofd'groente kun je regelmatig 'bij-groente' oogsten zoals radijs, lente-ui en kruiden.
WAT KRIJG JE NOG MEER ALS ABONNEE?
Als abonnee maak je deel uit van onze mooie en gezellige gemeenschapstuin waar iedereen van harte welkom is en waar je met elkaar bijdraagt aan gezonde natuur-inclusieve landbouw bij jou om de hoek.
Je draagt jouw steentje bij aan lokaal, met liefde en aandacht geproduceerd voedsel, zonder gif of toevoegingen. Én, heel belangrijk, je draagt bij aan een eerlijk loon voor de tuinders.
Je kunt altijd een praatje maken met de tuinders en andere abonnees. Je kunt genieten van de tuin als je oogst en je neemt een positief gevoel en nieuwe energie mee naar huis.
Aan het begin van het seizoen krijg je een uitgebreide rondleiding over de tuin waarbij de tuinders vertellen over hun teeltplanningen uitleg geven over de tuin en het oogsten. Verder wordt je uitgenodigd voor het oogstfeest in oktober: een gezellige middag met (kook) workshops en lekker eten. Een mooi moment om ervaringen uit te wisselen, maar ook om tips en wensen voor het nieuwe seizoen te delen, waarmee wij rekening kunnen houden in het volgende seizoen.
ZELF OOGSTEN
Wij zijn er groot voorstander van dat je zelf je groente komt oogsten. Zo leer je de tuin en al haar bewoners kennen en ben je er zelf ook steeds meer onderdeel van.
Dit kan van woensdag tot en met zondag van 9.00 tot 20.00.
Wanneer je zelf niet kunt komen oogsten, kan iemand anders dat voor jou doen. Stopzetten of overdragen van het pakket tijdens bijvoorbeeld een vakantie is mogelijk. Tijdelijk stopzetten van je abonnement kan helaas niet.
De manier waarop wij groente telen, met respect voor en in samenwerking mét de natuur, willen we graag laten zien en met zoveel mogelijk mensen delen, maar we willen mensen ook laten ervaren hoe het is om zelf meer betrokken te zijn bij wat je eet. Daarom vinden we het zelf-oogsten belangrijk.
OOGST DOOR ONS VOOR JOU
Mocht je door omstandigheden niet zelf kunnen oogsten dan kun je de groente ook door ons laten oogsten, wassen en koelen.
De door ons geoogste groente ligt gewassen, in kratjes, voor je klaar in de koeling en kun je meenemen in een zelf meegebrachte krat of tas. Ophalen op de tuin kan vanaf vrijdagmiddag 13.00 tot zondagmiddag 20.00.
We begrijpen uiteraard dat het logistiek en qua tijd niet voor iedereen mogelijk is om zelf naar de tuin te komen. Vandaar dat we ook afhaallocaties in Woerden en Linschoten zullen overwegen wanneer hier ruime belangstelling voor is. Dit kun je aangeven op het inschrijfformulier.
JE BEPAALT ZÉLF DE PRIJS
We streven naar een balans om onze groenten betaalbaar te houden en tegelijkertijd de tuinders een eerlijk loon te betalen. Een hele uitdaging!
Hóe je tot jouw bepaling van de prijs kunt komen leggen we uit onder het kopje 'GROENTE-ABONNEMENT' of klik op de afbeelding hieronder.
Deze prijsopbouw wordt breed gesteund en is tot stand gekomen na een onderzoek onder de huidige groente-abonnees. Wil je inzage in dit onderzoek, vraag het ons en we sturen het aan je op.
WE DELEN DE OVERVLOED & DE RISICO'S
Omdat de bijdrage van de groente-abonnees veelal voorafgaand aan het seizoen wordt betaald zijn we verzekerd van de afzet door het jaar heen. Een andere belangrijke gedachte achter dit systeem is dat je als abonnee ook meedeelt in het landbouwrisico. Valt de oogst mee, dan genieten alle abonnees daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je mee met dat risico.
Wij doen er natuurlijk alles aan om de risico's te beperken en om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Met zorg voor de bodem en door samen te werken met de natuur telen wij prachtige, gezonde en sterke gewassen die beschermt zijn tegen de meeste plagen. En door het voorzaaien en opkweken in onze kassen verlengen we het seizoen een beetje.
GEMEENSCHAPSZIN & INNOVATIE
Onze passie en missie werken aanstekelijk! We merken dat we op onze eigenzinnige manier steeds meer mensen inspireren tot het maken van bewustere keuzes op het gebied van voeding, omgang met de natuur en duurzaamheid.
De Proeftuin van Linschoten is aangemerkt als een innoverend Europees LEADER project voor de ontwikkeling van het platteland. Zij heeft een eenmalig subsidie ontvangen vanuit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO), en bijdragen van de Agenda Vitaal Platteland (AVP) en de Voedselagenda, beide initiatieven van de provincie Utrecht. Dit geld is gebruikt voor de aanleg van de groentebedden, het schuurtje en de 2 kassen.
We zijn een team van 3 vrouwen. Met elkaar willen wij mensen inspireren en positieve energie geven, zowel fysiek als mentaal. Samen én met alle mensen die zich tot het project aangetrokken voelen, maken wij De Proeftuin steeds mooier, en daarmee ook een stukje van de wereld om ons heen!
Kom langs, ervaar de schoonheid van De Proeftuin en maak kennis met ons: 3 gedreven, onafhankelijke, stoere vrouwen.
Wij zaaien allemaal op onze eigen unieke manier geluk!
En wat vinden de oogsters van De Proeftuin?
*Wij zijn heel blij met jullie en jullie proeftuin! Dus hierbij voor Natascha en haar team een groot HART!!!Wat een leuk initiatief.
*Wat een leuk initiatief en wat een mooie en verzorgde website!
*Wat een supermooi initiatief! Nee, heel dankbaar voor wat jullie doen! Wanneer begint het seizoen? Hoe gaat het met vakantie?Kijk weer uit naar een nieuw oogstjaar!
*Goed gedaan Natascha, die uitgebreide uitleg. Super blij met de proeftuin, dank jullie allemaal voor het waarmaken van deze prachtige plek!
*Dank voor jullie inzet! Ik heb dit jaar nog wat minder inkomen, omdat ik met vervroegd pensioen ben gegaan. Maar ik verwacht het jaar daarop (2026) wel de € 17,50 per week te kunnen betalen. Dus ik hoop dat wij dit jaar ook mee mogen/kunnen doen met de Proeftuin van Linschoten. Heel veel dank voor al dit moois !