YOGA IN DE PROEFTUIN

Wat leuk dat je ons hebt gevonden! Welkom!

We zitten verstopt in de perenbomgaard op landgoed Linschoten. Een prachtige plek  met een grote moestuin en uiteraard veel perenbomen. Daar ergens tussen al dat groen staat een grote glazen kas, een hele fijne plek voor yoga. En bij mooi warm weer zijn er buiten genoeg andere plekjes voor yoga te vinden, lekker met je blote voeten in het gras. 

Vanaf zaterdag 11 mei zijn er losse lessen te boeken (binnenkort hier online) op dinsdagavond en zaterdagochtend.

Verder vind je hieronder een bijzonder aanbod van een 4daagse yoga-cursus (ook per dag te boeken) en een dag-retraite met ademwerk en yin-yoga. Andere 'yoga-plannen' zitten nog in de pijpleiding, waaronder een dag in het teken van yoga, stilte & chakra's. 

Dus kijk af en toe eens op deze site. 

ZONDAG 16 juni | 25 augustus | 6 oktober

4X DAGCURSUS MET QI GONG, YIN YOGA & LUNCH

Angelique Boset is yogatherapeut, bewegings- en orthomoleculair voedingscoach. In een serie van 4 cursussen neemt zij je mee in de wereld van de 5-elementenleer en laat zij zien hoe wij in verbinding staan met de cyclus van de natuur. Iedere keer zal in het teken staan van het element dat hoort bij het betreffende seizoen.  Na een inleiding met uitleg volgt een rustige Qi Gong-serie en ademhalingsoefeningen, waarna je wordt begeleid in een mooie Yin-Yoga serie om het element dat in dat seizoen centraal staat in jou te voeden. 

Na de veganistische lunch sluit Angelique af met een heerlijk ontspannende Yoga-Nidra. Daarna neem je ontspanning, inspiratie én een blij gevoel mee naar huis. 

De 4 dagen samen vormen een mooi geheel, maar zijn ook afzonderlijk te boeken. Wanneer je alle dagen tegelijk boekt ontvang je €10,- korting per keer. Dat is toch alvast mooi meegenomen!

Lees voor meer informatie verder op de diverse dagen:

16 JUNI: VUUR  |  25 AUGUSTUS: AARDE  | 6 OKTOBER: METAAL   

ZONDAG 26 MEI

DAGRETRAITE ADEMKRACHT EN YIN YOGA

Ademhalen – vaak ben je er niet bewust mee bezig. Wat als je er wel bij stil zou staan en wat levert het je op als je je ademhaling zou verbeteren? Daarover gaat deze dag. Over ontspannen, energie vrijmaken, over ruimte maken, over in contact zijn met je lichaam en kalm zijn in je hoofd. En misschien zelfs wel je neiging tot controle iets loslaten.

In de ochtend begeleidt Rolandjan jou stapje voor stapje in de 'verbonden-ademhalingstechniek'. Na de veganistische lunch volgt een ontspannende Yin-Yoga-serie.

Je neemt harmonie en diepe rust  mee naar huis. Deze dag kan een waardevolle wegwijzer zijn op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling. Door de kennis die Rolandjan door de jaren heeft opgedaan én zijn eigen ervaring is hij in staat om dit ook weer aan  jou door te geven. Rolandjan geeft les vanuit zijn hart en dat voel je.

Meer informatie over deze indrukwekkende dag vind je hier.

Natascha Boel

LOSSE LESSEN

Yoga en meditatie lopen als een rode draad door haar leven.

Maar door de  Yin Yoga & Mindfulness Meditation Teacher Training (YIN1) bij Stilnessinyoga verdiepte haar yoga- en meditatie-oefening zich enorm. Daarnaast inspireerde de legendarische oude druivenkas op de historische moestuin in Doorn haar voor de kas op De Proeftuin, waarin zij nu (jaren later) zelf les geef.


Na de opleiding bij Anoshe volgde zij  verder o.a. de klassieke 4-jarige Hatha-lerarenopleiding bij Yoga & Vedanta, vele vipassana-stilteretraites en de chakra-leer bij Saswitha welke ervaringen op hun beurt weer bij hebben gedragen aan een steeds doorleefder gevoel van harmonie en verbinding met zichzelf en de wereld om haar heen.

In haar lesgeven zal Natascha jou steeds uitnodigen volledig en aandachtig aanwezig te zijn in dít moment waardoor je meer  ontspanning en lichtheid zult ervaren. Zij geeft op dinsdagavond en zaterdagochtend yogalessen van 75 minuten.

LOSSE LESSEN

Alle lessen worden rustig opgebouwd, professioneel begeleid waarbij er veel aandacht is voor de houdingen en de ademhaling. De lessen zijn toegankelijk voor ieder niveau en het idee dat je 'lenig' zou moeten zijn voor yoga kun je met een gerust hart loslaten. Yoga draagt bij aan de verbinding met jezelf, met de wereld en met de natuur om je heen en daar heeft lenigheid helemaal niets mee te maken, maar is wel een fijne bijvangst als je regelmatig yoga beoefent. 

Voorlopig worden er 3 lessen per week aangeboden.

IEDERE ZATERDAGOCHTEND van 9.30-10.45  &

IEDERE DINSDAGAVOND van 18.30-19.45 


Een dynamische Hatha-yogales waarbij zowel kracht als flexibiliteit wordt opgebouwd. Na deze les kan voor jou het weekend energiek beginnen!

HATHA YOGA is de meest oorspronkelijke vorm van yoga waarbij je met staande, zittende en liggende houdingen balans zoekt tussen stabiliteit en flexibiliteit, tussen spanning en ontspanning. 

Wanneer je je hierop concentreert, kun je een gevoel van lichtheid gaan ervaren wat weer invloed heeft op jouw gemoedstoestand. In de Hatha lessen van Natascha zul je daarom wat vaker tussen de houdingen door een rusthouding aannemen zodat je die lichtheid ook kunt ervaren.

Na afloop ervaar je een kalmer hoofd, een gevoel van meer in balans zijn en toch energiek! 

IEDERE DINSDAGAVOND van 20.00 - 21.15

Een ontspannende YIN YOGA-les met aansluitend een YOGA NIDRA waarvan je stilte en rust mee naar huis neemt en heerlijk zult slapen.

YIN YOGA gaat over verzachten, overgave en het oplossen van weerstand en spanning. Daarom worden houdingen op een passieve manier lang aangehouden, variërend van ongeveer 3 tot 5 minuten. Geef je zoveel mogelijk over aan de houding zodat je bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen en de rest van het lichaam kan ontspannen.

YOGA NIDRA betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savassana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Je hoeft zelfs niets te doen, maar probeert je volledig te ontspannen.

Yoga Nidra brengt je in een stadium tussen waken en slapen waarin je niet echt meer wakker bent, maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg. Er wordt wel eens gezegd dat een korte yoga-nidra sessie gelijk staat aan 4 uur slaap!

PRIJS LOSSE LES

De lessen op dinsdagavond en zaterdagochtend zijn los te boeken via de link hieronder (soms kom je bij het boekingssysteem in een wachtrij, maar dat duurt maar heel eventjes). De prijs is €12,50 per les van 75 minuten inclusief thee. 

Door mee te doen aan de yogalessen voed je niet alleen jezelf met positieve energie, maar steun je ook de idealen van De Proeftuin en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee! Dankjewel! Heb je trouwens ook al de bijzondere yoga-dagen op onze agenda gezien?

TOT SLOT: WAAROM YOGA OP DE PROEFTUIN?

Op De Proeftuin zijn we gefascineerd door de wonderbaarlijke cyclus van de natuur waarin alles elkaar steeds in dezelfde en zekere volgorde opvolgt: groei, bloei, oogst, verteren, rust en de kiemkracht die op haar beurt de gewassen weer laat groeien en bloeien.

Zo mooi hoe de seizoenen zich laten lezen aan de frisse bladgewassen in het voorjaar, het overvloedige zomerloof, de volrijpe oogst in de herfst van peren en pompoenen, de vallende bladeren als mulch op de groentebedden en de met sneeuw bedekte aarde. 

Na een tijd van stilte en rust is de bodem weer klaar om nieuwe zaden te ontvangen die met kracht het jonge, frisse leven naar buiten duwen. De jonge bladgewassen zullen zich weer laten zien als een fragiele, vrolijke geboorte van de nieuwe lente.

Keer op keer herhalen de seizoenen zichzelf. Daar kunnen we op vertrouwen en daar hoeven we niets voor te doen. Het wordt altijd vanzelf weer lente.

Of zoals de Chinese filosoof Lao Zi ooit (vrij vertaald) sprak: ‘Als 'niet-doen' wordt gedaan, blijft nochtans niets ongedaan.’ Dat vinden we een mooi uitgangspunt op de tuin. Daarom creëren we goede voorwaarden, zorgen we goed voor onszelf, voor elkaar en voor de tuin, maar proberen de uitkomst zoveel mogelijk over te laten aan de natuur en te accepteren dat de dingen gaan zoals ze gaan. Ook al vinden we dat soms heel lastig!

Yoga draagt bij aan de verbinding met jezelf, met wereld en met de natuur om je heen. Het is een manier om je te verbinden met de natuurlijke cyclus waar ook jíj onderdeel van uitmaakt. Je daaraan durven overgeven leidt tot een meer ontspannen en gelukkiger leven. 

Nou! Dat is wel heel kort en krachtig samengevat en prachtig gezegd, maar hoe doe je dat? 

Tijd vrij maken voor jezelf is al een eerste stap in de goeie richting. Even tijd nemen om te onthaasten en te ont-Moéten! Ruim een uur aandacht geven aan je lichaam en ademhaling doet wonderen. En het is heerlijk om dit te doen in de natuur tussen het gekwetter van de vogels!

Na de yogales neem je in ieder geval ontspanning en nieuwe energie als souvenir mee naar huis en ... wie weet ...  raken de de yogalessen en de tuin je misschien ook nog op een dieper niveau.

Using Format