Overtuigd dat onze onzorgvuldige omgang met de aarde een oorzaak was van de Corona-crisis wilde Natascha Boel in 2020 de berichtgeving over de groeiende klimaatproblemen niet meer lijdzaam aanhoren. Ze wilde zélf iets DOEN! Ze besloot om meer zelfvoorzienend te worden, de prachtige plek waar zij woont duurzamer te maken en te delen met andere mensen. 

Omdat zij zelf nog nooit 1 krop sla had gezaaid hielp NATASCHA  een jaar lang als vrijwilliger mee op kleinschalige tuinderijen en leerde daar de basis van het agro-ecologisch tuinieren. Het bedachte moestuintje voor 4 personen in haar achtertuin groeide in die tijd uit tot een eetbaar landschap van 1,6 hectare: De Proeftuin van Linschoten.

Natascha doet haar best om alles op, bij, naast en onder (jaja!) de tuin + iedereen die er bij betrokken is tot volle bloei te laten komen.

Ze is veel op de tuin te vinden en anders (vrijwel) altijd bereikbaar op: 06-14555265

In 2022 maakte ecologisch tuinier en botanisch kunstenaar, Gennaro Scognamiglio, een  ontwerp en een mooie basis voor de tuin. 

In 2023 zaaiden de ecologische tuinders Matty Vink en Emma Smeets hierop weer nieuwe wilde plannen. Zij proberen de natuurlijke schoonheid  van De Proeftuin zoveel mogelijk te behouden en haar verder te laten groeien en bloeien, met een groot aanbod van groente, kruiden, (klein)fruit en bloemen.

Vanuit haar degelijke theoretische kennis over Sustainable Value Chains zocht MATTY naar manieren om ook echt praktisch bij te dragen aan een duurzamere voedselketen. Zij waaide in de zomer van 2022 al aan op De Proeftuin, werkte mee als tuinder, dat voelde goed, wortelde hier en is gebleven! 

Naast haar werk op De Proeftuin werkt zij ook voor het biologisch-dynamische Demeter keurmerk.

En EMMA

Zij heeft zich als voormalig huisarts vastberaden op de natuur-inclusieve landbouw gestort in de overtuiging daarmee nóg meer voor de wereld te kunnen betekenen. 

Vol overgave draagt zij zorg voor een gezonde bodem waarin zij elke worm, mol, veldmuis of insect bewondert en aanmoedigt. Emma geniet van de gemeenschapszin op De Proeftuin, een werkplek waarvan zij ’s avonds niet naar huis wil! 

Naast De Proeftuin  teelt Emma op tuinderij De Bontekoe ook nog groente voor de voedselbank in Leiden.

Met een achtergrond in sociale- en milieuwetenschappen heeft NINA Linders als vliegende keep helemaal haar plekje op de tuin gevonden. Zij  legde de kruidencirkel aan, maar broedt vooral samen met Natascha op creatieve, inspirerende plannen en mooie belevenissen op de tuin. Samen denken zij na op welke manieren het gedachtegoed van De Proeftuin met zo veel mogelijk mensen gedeeld kan worden en doet zij er alles aan om de gezellige gemeenschap van De Proeftuin steeds verder uit te breiden. 

Er zijn al ideeën voor kleinschalige Proeftuin-lunches, bijzondere ontmoetingen,   zondagochtendconcerten, (yoga)dag-retraites, rondleidingen, workshops en allerlei andere activiteiten die passen bij de tuin.

Benieuwd? Bekijk de AGENDA

En last but not least: MIEKE

Door jarenlange ervaring in haar eigen tuin en tuinderij ‘De Volle Grond’ op landgoed Amelisweerd is Mieke Baldé met al haar kennis, overzicht en rust, een fantastische ondersteuning voor het tuindersteam. Achter de schermen denkt zij mee, kijkt mee en adviseert daar waar nodig. Mieke werkt tegenwoordig op de biologische melkveehouderij ‘Hof van Gunterstein’ in Breukelen.

POSITIEVE ENERGIE

Wij telen met respect voor de natuur, biologisch en kleinschalig. Het is ons doel om een gezellige community te creëren waarbij we mens, natuur en landbouw weer met elkaar verbinden. 

​Met elkaar willen wij mensen inspireren en de positieve energie van de tuin meegeven, zowel fysiek als mentaal. 

Samen én met alle mensen die zich tot het project aangetrokken voelen, maken wij De Proeftuin steeds mooier, en daarmee ook een stukje van de wereld om ons heen!

Kom langs, ervaar de schoonheid van De Proeftuin en maak kennis met ons: gedreven, onafhankelijke, stoere vrouwen. Ieder van ons zaait op haar eigen manier geluk!


Using Format