ALS GROENTE-ABONNEE DEEL JE MEE IN DE OOGST

Ons afzetmodel is georganiseerd volgens het principe van Community Supported Agriculture (CSA), in het Nederlands : gemeenschapslandbouw. 

En wij doen dit samen met jou als abonnee. 

Als abonnee draag je bij aan natuurinclusieve landbouw bij jou om de hoek en aan een eerlijk loon voor de professionele tuinders. Je betaalt vooraf aan het teeltseizoen voor het hele seizoen.  In ruil daarvoor mag je in het seizoen wekelijks groenten en kruiden komen oogsten.  

Omdat je vooraf betaalt kunnen wij aan het begin van het jaar de broodnodige investeringen doen voor bijvoorbeeld zaden, plantgoed, extra compost, gereedschappen en reparaties.

HOE WERKT EEN GROENTE-ABONNEMENT?

Ben je nieuw als abonnee, dan kun je je via deze website inschrijven voor een abonnement. Dit betaal je voorafgaand aan het teeltseizoen. 

Tijdens het oogstseizoen oogst je zelf wekelijks je eigen groente van de tuin.

Wekelijks ontvang je onze nieuwsbrief met tuinweetjes en een overzicht van de oogst van die week. 

Als je op de tuin komt vind je bij de groentebedden waar geoogst kan worden vlaggetjes.

Er is (vrijwel) altijd een tuinder of iemand anders die jou kan helpen of iets kan uitleggen en bij de te oogsten gewassen staan bordjes met oogstinstructies. Erg leuk, heel ontspannend en niet ingewikkeld!


HOEVEEL GROENTE KRIJG JE ALS ABONNEE?

Van mei tot ongeveer begin december (we gaan uit van 30 weken) streven wij naar een gevarieerd groente-aanbod met de bekende soorten zoals bietjes, spinazie, venkel en andijvie, maar ook met verrassingen zoals groenlof, Nieuw-Zeelandse spinazie en palmkool. 

In het voor- en naseizoen zullen wij de hoeveelheden per te oogsten gewas aangeven. We streven er naar dat je ook in deze periodes  5 à 6 groente per week kunt oogsten. In het hoogseizoen delen we het rijke aanbod van de tuin graag met jou en mag je oogsten wat jij OVEREENKOMSTIG JE GEZINSSAMENSTELLING nodig hebt voor 5 dagen groente. 

Naast 'hoofd'groente kun je regelmatig 'bij-groente' oogsten zoals radijs, lente-ui en kruiden.

WAT KRIJG JE NOG MEER ALS ABONNEE?

Als abonnee maak je deel uit van onze mooie en gezellige gemeenschapstuin waar iedereen van harte welkom is en waar je met elkaar bijdraagt aan gezonde natuur-inclusieve landbouw bij jou om de hoek.

Je draagt jouw steentje bij aan lokaal, met liefde en aandacht geproduceerd voedsel, zonder gif of toevoegingen. Én, heel belangrijk, je draagt bij aan een eerlijk loon voor de tuinders.

Je kunt altijd een praatje maken met de tuinders en andere abonnees. Je kunt genieten van de tuin als je oogst en je neemt een positief gevoel en nieuwe energie mee naar huis.

Aan het begin van het seizoen krijg je een uitgebreide rondleiding over de tuin waarbij de tuinders vertellen over hun teeltplanningen uitleg geven over de tuin en het oogsten. Verder wordt je uitgenodigd voorhet oogstfeest waarbij ervaringen uitgewisseld kunnen worden met wensen en tipswaarmee we het seizoen daarop weer rekening kunnen houden.

ZELF OOGSTEN

Wij zijn er groot voorstander van dat je zelf je groente komt oogsten. Zo leer je de tuin en al haar bewoners kennen en ben je er zelf ook steeds meer onderdeel van.

Dit kan van woensdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00.

Wanneer je zelf niet kunt komen oogsten, kan iemand anders dat voor jou doen. Stopzetten of overdragen van het pakket tijdens bijvoorbeeld een vakantie is mogelijk. Tijdelijk stopzetten van je abonnement kan helaas niet.

De manier waarop wij groente telen, met respect voor en in samenwerking mét de natuur, willen we graag laten zien en met zoveel mogelijk mensen delen, maar we willen mensen ook laten ervaren hoe het is om zelf meer betrokken te zijn bij wat je eet. Daarom vinden we het zelf-oogsten belangrijk.

OOGST DOOR ONS VOOR JOU

Mocht je door omstandigheden niet zelf kunnen oogsten dan kun je de groente ook door ons laten oogsten, wassen en koelen. We vragen in dat geval een vergoeding voor de tijd die wij hieraan besteden. 

De door ons geoogste groente ligt gewassen, in kratjes, voor je klaar in de koeling en kun je meenemen in een zelf meegebrachte krat of (Proeftuin) tas. Ophalen op de tuin kan vanaf vrijdagmiddag 13.00 tot 18.00 en op zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00. 

Je kunt je alvast opgeven voor een door ons geoogst pakket in 2024. Maar mensen die zelf willen oogsten krijgen voorrang bij de te vergeven abonnementen. In maart volgend jaar laten we jou weten of er plek is voor een groentepakket door ons voor jou geoogst.

PRIJZEN VOOR 2024 

Het bedrag van je abonnement is gebaseerd op je GEZINSSAMENSTELLING. Je schrijft je dus in voor het aantal personen waaruit je huishouden bestaat.

De tarieven voor 2024 (prijzen p/p per week uitgaande van 30 oogstweken):

1 volwassene                                               €300,-/ €10,-per week p/p

1 volwassene +kind v.a. 12 jaar           €575,- / €9,50 per week p/p

2 volwassenen                                            €575,- / €9,50 per week p/p

Extra volwassene/kind v.a. 12 jaar    €250,- / €9,10 per week p/p

Wanneer wij de groente wekelijks voor jou oogsten betaal je hiervoor €5,- per week per persoon extra (x 30 oogstweken). We oogsten, wassen en koelen de groente dan voor jou. Aan het begin van het seizoen kies je voor zelfoogst óf voor een door ons geoogst pakket. 

Oogsten tijdens vakanties kun je overdragen aan iemand anders, stopzetten van  het abonnement kan tijdens het seizoen helaas niet. 

Wij streven ernaar dat iedereen kan genieten van onze (h)eerlijke groente. Mocht € 10,- per week echt niet in jouw budget passen, dan willen wij met je meedenken over een oplossing, neem daarvoor ook contact met ons op.   

TOELICHTING OP PRIJZEN EN HOEVEELHEDEN:

Je abonnementsgeld is gebaseerd op je gezinssamenstelling. 

Bestaat je huishouden uit 2 personen, dan OOGST JE VOOR 2 PERSONEN ÉN BETAAL JE VOOR 2 PERSONEN, etc. Voor de berekening van de prijs hebben we gekeken naar de prijzen van de gangbare groente bij 'gewone' supermarkten' en biologische winkels en de bedragen die je daarvoor gemiddeld per persoon per week voor groente betaalt. 

Naarmate je gezin groter is, zul je relatief iets minder groente oogsten dan wanneer je alleen bent: 1 persoon neemt bijvoorbeeld 1 krop sla mee, maar 2 personen ook. Vandaar dat een abonnement voor 2 personen en meer relatief  iets goedkoper is. 

BELANGRIJK TE WETEN VOOR BESTAANDE ABONNEES

We zijn heel blij en trots dat we jullie afgelopen jaar zo enorm rijk hebben kunnen bedelen met groente. Maar komend seizoen streven we er naar de hoeveelheid groente van de pakketten meer in overeenstemming te brengen met de prijs. Voor 1 abonnement krijg je  komend seizoen ook echt groente voor 1 persoon

Wij zijn heel blij als jouw vrienden, buren en familie komend jaar of zelf een abonnement afsluiten óf losse groente op de tuin kopen. 

Help je ons mee om nieuwe abonnees te maken? Op die manier dragen we met elkaar bij aan de kosten van deze mooie groentetuin en aan een eerlijk salaris voor de tuinders.

WE DELEN DE OVERVLOED & DE RISICO'S

Door de bijdrage van de groente-abonnees voorafgaand aan het seizoen zijn we verzekerd van de afzet door het jaar heen. Een andere belangrijke gedachte achter dit systeem is dat je als abonnee ook meedeelt in het landbouwrisico. Valt de oogst mee, dan genieten alle abonnees daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je mee met dat risico.

Wij doen er natuurlijk alles aan om de risico's te beperken en om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Met zorg voor de bodem en door samen te werken met de natuur telen wij prachtige, gezonde en sterke gewassen die beschermt zijn tegen de meeste plagen. En door het voorzaaien en opkweken in onze kassen verlengen we het seizoen een beetje. 

EERSTE OOGST 2023

Het was een koud en regenachtig voorjaar! De kleigrond, waarop wij telen, warmt wat langzamer op dan bijvoorbeeld zandgrond, dus we waren superblij en trots dat we op 9 mei  al onze eerste pakketten aan restaurant De Burgemeester in Linschoten konden leveren. 

Vanaf 12 mei kwamen de abonnees op de tuin om hun allereerste kraakverse gewassen te oogsten. Een vroeg en heel goed begin van ons eerste abonnementen-seizoen, dat in het geheel zeer productief bleek te zijn.

Gedurende het seizoen konden we de abonnees wekelijks blij maken met heel veel meer dan de toegezegde 5 à 6 groente per week. Veel variatie en een enorm ruim aanbod waren dit jaar de reacties van alle abonnees.

Using Format