GROENTE-ABONNEMENT

Ons afzetmodel is georganiseerd volgens het principe van CommunitySupported Agriculture (CSA), of pergola-landbouw in het Nederlands. Dit betekent dat we samen met jou als oogstlid en vrijwilligers de tuin ‘dragen’ en ervoor zorgen dat de tuin op alle gebieden duurzaam is, ook wat betreft een eerlijke beloning voor tuinders.

We kunnen onder andere bestaan door de bijdrage en het vertrouwen dat je als oogstlid geeft en de betrokkenheid van veel vrijwilligers. Door de abonnementen kunnen wij aan het begin van het jaar de broodnodige investeringen doen voor bijvoorbeeld zaden, plantgoed, extra compost, gereedschappen en reparaties.


WORDT OOGSTLID

Als oogstlid geniet je wekelijks mee van de oogst. Je sluit hiervoor een groente-abonnement af.

Het oogstseizoen begint ongeveer half mei en eindigt eind oktober.  Aan het begin van het seizoen krijg je een rondleiding over de tuin  met uitleg door de tuinders over de teeltplanning en het oogsten.

Tijdens het oogstseizoen krijg je in die periode wekelijks een groentepakket met 4 of 5 hoofdgroenten, bijvoorbeeld bietjes, boontjes, paksoi, kool.  Daarnaast krijg je 1 of 2 bijgroenten (zoals radijs, bosui of wat kruiden). Je betaalt voorafgaand aan het oogstseizoen voor het hele seizoen.

Ter indicatie: de kosten per persoon voor  25 weken groente zijn €250,-- (€10,-- per week). Voor 2 personen is dit dus €500,--. Hieronder vind je meer informatie over de prijzen.

ZELF OOGSTEN

Dit kan van woensdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00.

Wanneer je zelf niet kunt komen oogsten of het pakket kunt ophalen, kan iemand anders dat voor jou doen. Stopzetten of overdragen van het pakket tijdens bijvoorbeeld een vakantie is mogelijk. Tijdelijk stopzetten van je abonnement kan helaas niet.

We willen heel graag met jou de schoonheid en de energie van onze mooie tuin delen, horen wat je van de groente vindt, of je speciale wensen hebt, gezelligheid en recepten met je delen etc. etc., daarom vinden we het zelf-oogsten belangrijk.

OOGST DOOR ONS VOOR JOU

Je kunt de groente ook door ons laten oogsten, wassen en verpakken. We vragen in dat geval een vergoeding voor de tijd die wij hieraan besteden. Maar het allerleukste is natuurlijk om zelf je groente te komen oogsten. Zo leer je de tuin en al haar bewoners kennen en ben je er zelf ook steeds meer onderdeel van.

De door ons geoogste groente ligt gewassen, in kratjes, voor je klaar in de koeling en kun je meenemen in een zelf meegebrachte krat of (Proeftuin) tas. Ophalen op de tuin kan op vrijdagmiddag van 13.00 tot 18.00 en zaterdag van 9.00 tot 18.00. 

Wil  je je opgeven voor een door ons geoogst pakket in 2024? Dat kan, maar daarvoor is er al een (korte) wachtlijst. Hierin kan natuurlijk nog van alles veranderen: mensen bedenken zich, verhuizen etc. Geef je op, dan laten we je dit najaar weten of in 2024 voor jou gaan oogsten. Voor het zelf-oogsten is er geen wachtlijst.

PRIJSINDICATIE VOOR 2024 

Matty en Emma zijn al druk bezig met de planning van volgend jaar.  Zij denken o.a. na over welke groente, hoeveel variatie en het opeenvolgende groente-aanbod. Ook  berekenen zij hoeveel  groente de tuin ons volgend jaar zou kunnen geven.

Binnenkort is er op deze site meer informatie bekend over de omvang en de prijzen van de pakketten.

Wil je hiervan op de hoogte worden gehouden? Dat kun je doorgeven met dit FORMULIER


WE DELEN DE OVERVLOED & DE RISICO'S

Als gezegd zijn we erg blij met de bijdrage van de groente-abonnees voorafgaand aan het seizoen. Op deze manier zijn we ook verzekerd van de afzet door het jaar heen. Een andere belangrijke gedachte achter dit systeem is dat we met elkaar (jij als consument en wij als producent) het risico delen.

Wij doen er natuurlijk alles aan om de risico's te beperken en om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Met zorg voor de bodem en door samen te werken met de natuur telen wij prachtige, gezonde en sterke gewassen die beschermt zijn tegen de meeste plagen. En door het voorzaaien en opkweken in onze kassen verlengen we het seizoen een beetje. Maar aan het (soms koude en natte) begin en einde van het seizoen zal de oogst iets minder uitbundig en gevarieerd kunnen zijn dan tijdens de late lente- en (einde) zomertijd. 

En zo kan door uitzonderlijke weersomstandigheden de geplande oogst anders uitpakken.

EERSTE OOGST

Over weersomstandigheden gesproken ... wat was het een koud en regenachtig voorjaar!

Hierdoor was de eerste oogst dit jaar bijna 3 weken later dan gepland. Maar superblij en trots waren we dat we tóch op 9 mei onze eerste pakketten aan restaurant De Burgemeester in Linschoten konden leveren. Vanaf 12 mei kwamen de oogstleden op de tuin om hun allereerste kraakverse gewassen te oogsten.

En dát van de koude kleigrond, waarop de groenteteelt wat normaal gesproken altijd later begint (en ook langer door gaat) dan op zandgrond. Ondanks de kou tóch een goed begin van een nieuw seizoen.

Using Format